Onveiligheid Kivu: President Kabila gaat ter plaatse kijken (CongoForum

Publié le par ACOVIG association des Congolais pour la justice

10.04.12 Onveiligheid Kivu: President Kabila gaat ter plaatse kijken (CongoForum)


GOMA – De Congolese president Joseph Kabila is gisteren namiddag aangekomen in Goma, de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu. Hij komt er de veiligheidstoestand onderzoeken, nadat meerdere soldaten de laatste dagen deserteerden uit het Congolees leger. Met een psychose tot gevolg onder de lokale bevolking.

Het is de eerste maal dat Kabila naar Oost-Congo trekt sinds zijn herverkiezing aan het hoofd van Congo.

Maandag ochtend kwam ook generaal Didier Etumba aan in Goma. Etumba is de grote baas van het Congolees leger. Hij verklaarde bij aankomst dat “diegenen die zich niet willen onderwerpen aan de republikeinse orde, zullen worden opgespoord door het leger”. De waarschuwing van de generaal is bedoeld voor de talloze tot officier van het Congolees leger verworden rebellen van de CNDP (Congrès National pour la Défense du Peuple) die de afgelopen dagen deserteerden in Noord- en Zuid-Kivu.

Generaal Etumba verklaarde dat: “We hebben een duidelijk plan. Er zijn een aantal ongehoorzamen die opgespoord moeten worden en zij worden nu reeds achtervolgd, en dit op de meest radicale manier. Het is geen principiële kwestie. Het is eenvoudigweg zo dat iemand die niet wil gehoorzamen aan de grondwet, de wetten en de instructies van de president niet kan dienen in het Congolees leger. Hij dient opgespoord te worden om te worden geneutraliseerd en eventueel rekenschap af te leggen voor de rechter”.

De grote baas van het Congolees leger verklaarde dat hij mogelijks ook naar Zuid-Kivu zal reizen. Ook in Uvira en Baraka deserteerden de afgelopen week militairen.

De deserties in de Congolese legertroepen in Kivu volgden op een sterke druk van de internationale gemeenschap om de uitlevering te bekomen van Bosco Ntaganda aan het Internationaal Strafhof. Ntaganda, generaal in het Congolees leger, woont in Goma en werd in het arrest Lubanga van het Hof medeplichtig verklaarde aan de misdaden die de krijgsheer beging in Ituri in 2002-2003.

Monuscobaas Roger Meece was gisteren eveneens in Goma. Hij benadrukte dat Ntaganda een gevaar betekent voor de bevolking van Kivu en uitgeleverd dient te worden aan het Internationaal Strafhof. “We praten al lang over het probleem Bosco Ntaganda. Hij vormt al lang een bedreiging voor de veiligheid in de streek. Hij wordt gezocht door het Internationaal Strafhof. En we denken dat iedereen die gezocht wordt door het Internationaal Strafhof moet worden uitgeleverd. Het is belangrijk om het gezag van de Staat te eerbiedigen. Ik roep al diegenen die eraan denken om bondgenoot te worden van Bosco en hun legerposten te verlaten op om dit niet te doen en hun werk als soldaat opnieuw te hervatten”,verklaarde Meece aan Radio Okapi.

© CongoForum, 10.04.12 (pb)

< Terug

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article